– Kulinarne popisy UTW

Jak powszechnie wiadomo seniorzy z gminy Libiąż mają wiele talentów. Warsztaty pod nazwą „Jesienne przetwory”, zorganizowane w ramach Uniwersytetu Trzeciego Wieku, odkryły kolejne z nich.

Powidła i dżemy owocowe, smalec z grzybami, chleb dyniowy i z mąki orkiszowej, nowatorskie wyroby z ogórków i cukinie, nalewki z czeremchy, pomarańczy, śliwek, czy pigwy. To tylko niektóre z przetworów, przygotowanych na zajęcia przez słuchaczy libiąskiego UTW.
W ramach warsztatów odbył się konkurs, w którym jurorami byli sami uczestnicy. Wzięło w nim udział 8 osób, a warunkiem udziału było przedstawienie własnych przetworów i przepisów jak je wykonać. Najlepiej oceniono nalewkę z pigwy, chleb dyniowy i dżem z mirabelek Elżbiety Szafran, drugie miejsce zajęła Janina Bugańska za chleb z mąki orkiszowej, powidła z różnych gatunków śliwek, a trzecie Maria Pactwa za oryginalny sposób wykonania mizerii. W konkursie wzięli jeszcze udział Janina Matysik, Krystyna Grec, Bogusława Koczoń, Zofia Dela i Ryszard Sieprawski. Dodatkową nagrodą dla wszystkich uczestników była wspaniała zupa dyniowa przygotowana przez Józefę Skalniak.

 

Back to top